17 oktober: Decenniumdoelen steunt campagne ‘investeren in wonen’

Het Netwerk tegen Armoede trekt vanaf 17 september de campagne Investeren in wonen op gang, meteen het centrale thema op 17 oktober, Werelddag van verzet tegen Armoede. De wooncrisis treft vandaag tienduizenden Vlamingen en maakt elke dag nieuwe slachtoffers. 100.000 mensen wachten op een sociale woning.

De meest recente cijfers van het Groot Woononderzoek spreken boekdelen. Meer dan de helft van de huurders besteedt meer dan 1/3 van zijn inkomen aan wonen. 30 % van de private en 35 % van de sociale huurders houden na betaling van de huur onvoldoende over om rond te komen. 1 op 5 Belgische gezinnen kampt met energiearmoede, blijkt uit de Energiebarometer. 47 % van de private en 44 % van de sociale huurwoningen zijn van ontoereikende kwaliteit. Bij mensen met een laag inkomen loopt dat cijfer zelfs op tot 56 %. Discriminatie is schering en inslag op de private huurmarkt. Maar liefst 61 % van de vastgoedmakelaars gaat in op de vraag van eigenaars om bijvoorbeeld niet te verhuren aan werkzoekenden, blijkt uit de Diversiteitsbarometer. Ook mensen met een migratieachtergrond kampen met systematische uitsluiting op de woonmarkt.

Schrikwekkende cijfers. Hoog tijd voor het Netwerk tegen Armoede om aan de alarmbel te trekken. Op https://investereninwonen.net/ vindt u verhalen van sociale en private huurders en mensen op het werkveld die illustreren hoe schrijnend de toestand is op de Vlaamse woonmarkt. Daar vindt u ook meer achtergrond, concrete voorstellen om de Vlaamse wooncrisis een halt toe te roepen en een overzicht van alle lokale acties op en rond 17 oktober.

Check de campagneblog en kom zeker een kijkje namen op een van de vele lokale acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *