De tussenstand: Juni 2009

In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen keurde de Vlaamse regering nog enkele maatregelen goed die de positie van mensen in armoede kunnen versterken. We sommen er enkele op:

Wat Samenleven betreft is er beslist dat ziekenfondsen binnenkort het lidmaatschap van een sportclub 100 euro goedkoper kunnen maken voor kinderen van gezinnen met een laag inkomen (Omnio). Sommige ziekenfondsen moedigen het lidmaatschap van sportclubs zelf al aan door premies te geven. Met deze toelage wil de Vlaamse regering het aantal kinderen in armoede dat lid is van een sportclub, verhogen. Aangezien zo’n lidmaatschap en de bijbehorende sportuitrusting erg duur is, ligt dat aantal op dit ogenblik beduidend lager dan gemiddeld.

Op het vlak van Wonen heeft de Vlaamse regering de uitbreiding van het stelsel van de huursubsidies goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2010 zullen mensen met een laag inkomen die minstens vijf jaar op een wachtlijst voor een sociale woning staan, ook voor de huursubsidie in aanmerking komen. Tot nog toe bestonden er reeds huursubsidies voor mensen met een laag inkomen die van een ongezonde naar een gezonde huurwoning verhuisden. Deze maatregel is een kleine stap in de goede richting, maar de volgende Vlaamse overheid moet het stelsel van huursubsidies verder uitbouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *