#kunjijkiezen

Overal in Vlaanderen dook donderdagmorgen #kunjijkiezen op. De hashtag sierde de stoepen in Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt, Oostende, Mechelen, Leuven, Ronse, Beringen, Roeselare en nog vele andere gemeentes. Intussen is duidelijk dat de campagne ‘Ieders stem telt’ achter deze actie zit. De campagne laat de stem horen van de meest kwetsbare groepen in het verkiezingsdebat. In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen lanceert ‘Ieders stem telt’ daarom een spel, www.MijnStemTelt.be, dat je in de schoenen zet van mensen in armoede. Het spel wil sensibiliseren en geeft de plannen van jouw lokale politici mee.

Kun jij kiezen? Deze vraag hield vanmorgen heel wat Vlamingen en vooral ook de sociale media in de ban. Met de actie vraagt ‘Ieders stem telt’ zich af of je als kiezer al weet voor wie je stemt op 14 oktober. Tegelijk verwijst de vraag naar het online spel www.MijnStemTelt.be dat de campagne vandaag lanceert. Stel jezelf in de plaats van een persoon in armoede en maak keuzes om uit de armoede te raken.
Marieke Poissonnier van Ieders stem telt: “Als het over armoede gaat, hoor je steeds vaker dat mensen in een kwetsbare positie gewoon wat beter hun best moeten doen. Met dit spel wil de campagne ‘Ieders stem telt’ het grote publiek laten ondervinden dat die redenering te eenvoudig is.”

Tandarts of energiefactuur?
Het spel legt dilemma’s voor, uit het leven gegrepen: ‘Betaal ik de elektriciteitsfactuur of geef ik mijn laatste centen aan de schoolrekening? Ga ik naar de dokter met die pijn in mijn zij, of besteed ik dat geld aan inkopen?’ Aan het einde van de rit weet je of je uit de armoede geraakt. Je pad hangt niet alleen af van de antwoorden die je hebt gegeven. Hoewel geluk in het leven meespeelt, zijn het vooral de onderliggende structuren die het leven van mensen bepalen. “Deze structuren zijn geen natuurwetten. Ze zijn het gevolg van politieke keuzes. En die worden straks opnieuw gemaakt, door politici die op 14 oktober worden verkozen.” aldus Poissonnier.

In elke gemeente
“Omdat de concrete voorstellen voor armoedebestrijding te weinig aan bod komen in de programma’s, wilden we minstens een poging doen om de lokale beleidsvoorstellen bijeen te brengen in dit spel. Precies daarom hebben we lokale lijsttrekkers in elke Vlaamse gemeente bevraagd over de dilemma’s die in het spel aan bod komen. ” Tijdens het spel lees je hoe de lijsttrekkers in jouw gemeente de problemen van je personage wil aanpakken. Zo kunnen kiezers alle standpunten van de lijsttrekker in hun gemeente of stad nalezen, om tegen 14 oktober een bewuste keuze te maken. Voor een beleid waarin iedereen meetelt.

Mijnstemtelt.be
Benieuwd of jij je uit de armoede kunt kiezen? Speel het online spel op www.mijnstemtelt.be en kom te weten hoe jouw lokale beleidsmakers de komende vijf jaar de armoede in je gemeente of stad willen bestrijden.

OVER IEDERS STEM TELT
‘Ieders stem telt’ is veel meer dan het online spel. Het is een campagne die de stem van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving wil laten horen in het verkiezingsdebat. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen willen we sociale problemen op de politieke agenda zetten.

Wil je weten wat mensen in armoede zelf voorstellen, dan kun je terecht op https://www.iedersstemtelt.be/werken-voor-beleid. ‘Ieders stem telt’ formuleerde eerder al beleidsvoorstellen voor lokale politici over de thema’s die verwant zijn met de dilemma’s die in het spel aan bod komen. De voorstellen zijn na te lezen in de ‘12werken voor lokale besturen’.
‘Ieders stem telt’ is een campagne van tien bovenlokale sociale organisaties (Samenlevingsopbouw, Caritas Vlaanderen, Centra voor Algemeen Welzijnswerk-federatie, Decenniumdoelen, Minderhedenforum vzw, Netwerk tegen Armoede, Uit de Marge/CMGJ vzw, Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw, Welzijnszorg vzw, Welzijnsschakels vzw) en 220 lokale welzijns- en middenveldorganisaties. Samenlevingsopbouw neemt het initiatief en is trekker van de campagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *